29 Nov 2012

7 mituri despre implantul dentar

Posted by ADMIN

 

Deși implantul dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a dintelui sau dinților lipsă, iar experiența medicilor dentiști specializați în implantologie garantează o procedură nedureroasă și cu rezultate incomparabil mai bune față de alte alternative, există încă anumite prejudecăți care duc de cele mai multe ori la decizii greșite.

Printre cele mai comune mituri legate de implantul dentar se numără următoarele:

1.  Este dureros

Introducerea implantului dentar în țesutul osos se face sub anestezie locală, fără nicio senzație de durere. În cazul pacienților anxioși, se poate opta și pentru un alt tip de anestezie, mai profundă, care presupune administrarea intravenoasă a unei substanțe medicamentoase, făcând astfel ca procedura să se desfășoare într-o stare generală de calm și relaxare. Aceasta se recomandă în special pacienților cu un grad crescut de anxietate față de tratamentele stomatologice, sau care prezintă afecțiuni severe și au nevoie de mai multe operații de augmentare.

Ulterior intervenției, un relativ disconfort poate fi resimțit la masticație, dar acesta face parte din procesul normal de vindecare, durează cel mult o săptămână și poate fi redus prin respectarea indicațiilor medicului dentist specializat în implantologie dentară.

2. Este foarte scump

Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să iei o decizie în funcție de preț, și nu în funcție de raportul preț-calitate. Diferențele de cost nu sunt decât o consecință a diferențelor de calitate, atât din punct de vedere al materialelor utilizate, cât și din perspectiva specializării medicilor stomatologi.

Din nefericire, sumele considerabile pe care le implică cercetarea, care cresc totodată și costul implantului dentar, îi determină pe mulți medici implantologi să colaboreze cu producători ce au costuri scăzute, neglijând importanța calității produsului în reușita procedurii. Deși în lume există peste 200 de producători de implanturi dentare, numai 6 dintre ei au făcut publice rezultatele testelor calitative ale acestora, motiv pentru care clinicile stomatologice de elită aleg doar cele mai sigure implanturi recunoscute la nivel internațional.

Pentru că un implant realizat corect poate să îți rezolve problema pe viață, costul acestuia trebuie bine analizat și raportat la sumele pe care ai putea să le dai fără să mai ai șanse să repari o greșeală provocată de lipsa de experiență. Reintervenția, chiar dacă este posibilă uneori, înseamnă costuri și mai mari!

3. Durează foarte mult

Procedura de introducere a implantului dentar nu durează mai mult de 20-30 de minute. Trebuie totuși să accepți faptul că există o perioadă de așteptare (osteo-integrare) de 3-9 luni, timp în care celulele osoase se atașează de suprafața implantului, osul maxilar și implantul făcând bloc comun. În această perioadă poți purta coroane temporare, iar așteptarea merită pentru că la final vei avea o dantură care arată si se simte natural, cu o durată de viață foarte mare.

4. Prezintă un risc crescut de rejecție

Implantul dentar este realizat din titan de înaltă puritate – un material biocompatibil care permite integrarea biologică în țesutul osos prin procesul de osteointegrare. Rejecția se întâmplă în cazuri foarte rare, în procent de maxim 2% și asta numai dacă pacientul are o alergie la obiecte din metal sau dacă procedura nu a fost realizată corect.

5. Nu este mai bun decât o proteză dentară

Oricine este cât de cât informat asupra avantajelor pe care le are implantul dentar față de proteza dentară și este interesat de sănătatea sa orală, știe că această prejudecată nu are nimic de a face cu realitatea. Implantul dentar este cea mai bună, naturală și durabilă soluție existentă. În plus, implantul dentar are o durată de viață mult mai mare comparativ cu alte soluții de înlocuire a dinților lipsă, îmbunătățește dicția și reproduce în proporție de 95% capacitatea naturală de a mușca și de a mesteca.

6. Are prea multe contraindicații

Există anumite situații în care persoanelor care suferă de anumite boli nu le este recomandată această procedură- printre acestea se afla cei afectați de SIDA, diabet, probleme de coagulare a sângelui, probleme cardiace severe. Acestea sunt, însă, cazuri izolate, iar orice altă problemă de sănătate nu împiedică realizarea implantului dentar, procedura putând avea loc imediat după ce afecțiunea a fost remediată, ca în cazul oricărei alte intervenții stomatologice.

7. Are prea multe efecte secundare

Este de datoria noastră să te avertizăm asupra unor posibile consecințe, subliniind faptul că apariția acestora are loc numai în cazul în care procedura nu este realizată corespunzător. Printre acestea se numără: inflamarea, înroșirea, infecția, durerea, atingerea unui nerv, fracturarea osului etc.

Realizarea procedurii în condiții de siguranță, de către un personal experimentat și specializat, ajută la eliminarea riscurilor și a efectelor secundare nedorite.

Leave a Reply

Message: