24 May 2013

4 riscuri grave ale obturațiilor din amalgam

Posted by ADMIN

În clinica Green Dental acorăm o mare atenție diagnosticului și tratamentului cariilor dentare care netratate pot duce la infecții și chiar la pierderea dinților. Pentru redarea în totalitate a aspectului și a funcționalității dintelui cariat, folosim în realizarea obturațiilor dentare (plombe) materiale compozite și adezivi de ultimă generație. De asemenea, recomandăm tuturor pacienților noștri înlocuirea celor inestetice din amalgam, care sunt considerate toxice, cu cele “sănătoase” (din compozit fotopolimerizabil), care au aceeași culoare cu dintele natural.

De ce este amalgamul dentar toxic și periculos pentru sănătatea ta? Amalgamul dentar este unul dintre cele mai controversate materiale de restaurare, pentru că este un aliaj care conține 43 – 57 % mercur lichid. Acesta este extrem de toxic pentru om și mediul înconjurător, chiar și când expunerea se face la concentrații mici. Numeroase studii susținute de autorități și organizații internaționale au demonstrat că există niveluri mai mari de mercur în țesuturile persoanelor cu obturații de amalgam. Efectele pe care le are asupra organismului depind de mai mulți factori, precum reacția imunitară, capacitatea de detoxifiere a metalelor, doza etc.

Iată care sunt riscurile la care vă supuneți având obturații din amalgam:

  1. Sistem imunitar deficitar. Dacă aveți obturații de amalgam aveți nevoie de surse suplimentare de seleniu. Având proprietatea de a lega și neutraliza metalele grele, seleniu se pierde rapid din cauza obturațiilor din amalgam iar lipsa compensării acestei resurse poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar.
  2. Infertilitate si dereglări hormonale. Acest risc este valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. Scăderea numărului de spermatozoizi, dereglări menstruale, sterilitate, avort spontan etc. sunt toate afecțiuni strâns legate de intoxicarea cu mercur.
  3. Tulburari neurogenerative. Expunerea la un mediu crescut de vapori de mercur poate da efecte adverse la nivelul creierului și rinichilor. Un nivel înalt de mercur în creier se constată în cazul bolnavilor de Alzheimer, Parkinson și scleroză multiplă.
  4. Rezistența scăzută a dinților. Obturațiilor cu amalgam extinse nu poate fi realizat decât prin îndepărtarea unei suprafețe destul de mari din dinte, crescând șansele fracturii dentare.

Cercetările din ultimii ani au arătat că profesiunea de medic stomatolog este cea mai expusă la mercur. O sursă importantă de poluare cu vapori de mercur atât pentru medic cât și pentru pacient este reprezentată de îndepărtarea obturațiilor vechi de amalgam. De aceea, pentru protejarea pacienților la Green Dental aceste tratamente se realizează cu diga (latex special de diverse dimensiuni cu care se izolează dintele de tratat). Aceasta nu permite ca amalgamul să ajungă în contact cu țesuturile și elimină total posibilitatea înghițirii acestuia. În ceea ce privește personalul din cabinete, acesta este instruit în manipularea și înlăturarea responsabilă a amalgamului dentar și respectă norme speciale de igienă a mercurului impuse de Federația Internațională de Stomatologie.

În ziua de astăzi sunt numeroase surse de poluare care ne afectează sănătatea în timp. Noi vă recomandăm să încercați să vă protejați cât mai mult; să refuzați tratamentul obturațiilor cu amalgam și dacă aveți astfel de obturații să le înlocuiți cât mai repede. Intoxicația cu metale grele poate avea efecte grave asupra sănătății voastre. Citiți și povestea reală a unei mame care a fost diagnosticată cu scleroza multiplă la puțin timp după ce obturațiile vechi de amalgam i-au fost schimbate cu altele noi dar tot din amalgam.

 

Leave a Reply

Message: