21 Nov 2013

5 semne ale cariilor de colet care netratate distrug dinții

Posted by ADMIN

Datorită progreselor medicale, avem la îndemână resurse numeroase pentru a combate și trata problemele de sănătate asociate cu înaintarea în vârstă. Dacă ne îngrijim prin obiceiuri sănătoase, trăim mai mult, suntem mai sănătoși și ne putem bucura chiar și de o dantură frumoasă toată viața.

În acest articol dorim să vă atragem atenția împreună cu dr. Ana Maria Drăgoi, medic specialist Estetică Dentară în clinica noastră, asupra unor afecțiuni din ce în ce mai des întâlnite, care apar mai ales după vârsta de 30 de ani și care netratate ne pot distruge dinții naturali. Acestea sunt leziunile de colet care pot fi carioase (caria de colet) sau de abfracție.

“Tratamentul în faza incipientă și identificarea cauzei care a determinat apariția afecțiunii este esențială pentru protejarea dintelui pe o perioadă îndelungată, pentru că leziunile de colet au o evoluție foarte rapidă în timp. “dr. Ana Maria Drăgoi, medic specialist Estetica Dentara.

Deseori, leziunile de colet nu par atât de grave și sunt greu de depistat cu ochiul liber, dar există 5 indicii clare prin care se remarcă:

  1. Prezența durerii în contact cu băuturi reci și calde sau în timpul periajului;

  2. Retragerea gingiei, dintele pare mult mai lung;

  3. Culoarea bazei dintelui maronie sau gălbuie;

  4. Subțierea dintelui la bază;

  5. Apariția unei discontinuități a smalțului dentar;

Cauzele sunt multiple și diferă în funcție de fiecare leziune în parte:

Leziune de colet, de abfracție

Caria de colet

Ocluzie defectuoasă (mușcătura greșită)

Dinții incorect poziționați sunt supuși unor forțe mai mari și în afara axului în timpul exercitării funcțiilor lor (mestecat, înghițit, vorbit) ceea ce poate duce la distrugerea sau chiar la pierderea lor

Dieta hiperacidă (consum excesiv de băuturi carbogazoase, sucuri citrice care duc la scăderea pH-ului mediului oral și implicit la demineralizarea smalțului

Periaj necorespunzător și excesiv. (tehnica orizontală de periaj) Citește un program corect de îngrijire a sănătății orale

Reflux gastro-esofagian și o bogată floră bacteriană

Obiceiuri vicioase (menținerea unor obiecte între dinți: creion, pipă, cuie etc.)

Lipsa unei igiene orale bune care determină depunerea de placă bacteriană și apoi mineralizarea acesteia cu apariția tartrului

Bruxism (scrașnitul sau încleștarea dinților), care conduce în timp la abraziunea suprafețelor dentare

Carioactivitate crescută (pacient cu risc crescut de dezvoltare a cariilor)

“Prevenirea este cel mai bun medicament!

Dacă ați ajuns la vârsta la care aceste leziuni se manifestă și vă confruntați cu simptomele de mai sus, vizitele regulate la medicul dentist sunt obligatorii. Masurile preventive includ ședințele de profilaxie periodice care îndepărtează tartrul dentar și țin la distanță bolile gingivale, purtarea aparatului dentar care corectează ocluzia defectuoasă la orice vârstă și purtarea gutierelor în timpul nopții pentru bruxism.

Însă, cel mai important lucru, care este natural să vină odată cu înaintarea în vârstă, este însușirea unei diete și a igienei orale corecte precum și evitarea obiceiurilor vicioase.” dr. Ana Maria Dragoi.

Leave a Reply

Message: