Home > Tratamente > Parodontologie

Parodontologie

“Succesul tratamentului pentru boala parodontala depinde in mare masura de depistarea bolii intr-un stadiu incipient.“ - dr. Vanda Popa, medic specialist in parodontologie si doctor in Stiinte medicale

Parodontologie

“Respectarea de către pacienți a protocolului de tratament este vitală pentru reușita tratamentului. Fiind o boală care afectează suportul osos și gingival al dinților, tratamentul este de lungă durată, de la 6 luni la 2 ani.” Dr. Vanda Popa

Alături de complicațiile cariei dentare, boala parodontală reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dinților, fiind asociată chiar și cu boli ale inimii. Aceasta afecțiune, supranumită și “boala dinților frumoși”, este tratată cu superficialitate de către pacienți, pentru că prezintă simptome din cele mai obișnuite, precum:

 • sângerări gingivale
 • depuneri de tartru
 • respirație urât mirositoare
 • alungirea și spațierea dinților
 • sensibilitatea dinților la cald și la rece
 • retragerea gingiilor

Parodontopatia este catalogată și acum drept o afecțiune fără o soluție clară și eficientă de tratament. În clinica Green Dental, această afecțiune beneficiază de un tratament complex, individualizat în funcție de fiecare formă clinică. 

Prevenirea și tratamentul bolii parodontale în 5 pași:

 1. Controlul de specialitate și realizarea unor radiografii panoramice. Prin control și radiografie, se poate diagnostica boala și se poate trece la stabilirea unui plan de tratament personalizat.
 2. Detartraj și surfasaj (root planning) în care se curăță radacinile cu anestezie și se măsoară adâncimile parodontale. În funcție de această măsurătoare, medicul decide dacă se trece la terapia de menținere sau la cea chirurgicală.
 3. Terapia chirurgicală constă în funcție de fiecare caz în: 1) operație lambou – cu sau fără adiții de os și alte substanțe care ajută la regenerarea osoasă  sau 2) grefe de țesut moale. Intervenția se realizează sub anestezie locală sau analgo-sedare pentru confortul intraoperator al pacienților.
 4. Etapa de monitorizare. În această etapă, pacienții (indiferent dacă au trecut prin etapa chirurgicală sau nu) sunt programați o dată la 6 luni la un control de rutină în cadrul căruia se verifică evoluția pungilor parodontale. În plus, se realizează detartraj și, unde este cazul, surfasaj.
 5. Menținerea igienei orale printr-un program corect de periaj și curățare în profunzime a dinților. În cazul pacienților cu boală parodontală, sunt recomandate folosirea aței dentare, a apei de gură, a periuțelor interdentare și a dusului bucal.

Dacă te confrunți cu această afecțiune sau sesizezi că ai simptomele enumerate mai sus, programează-te online la o consultație la dr. Vanda Popa care îți va oferi cele mai bune soluții de tratament.

Alte informații utile:

Prevenirea si tratamentul bolii parodontale in 5 pasi

6 beneficii ale unui program corect de igiena dentara

5 pasi pentru a indeparta frica de medicul dentist

Programare Rapida

Pacient *